Zelenszkij szerint Ukrajna készen áll az EU-csatlakozási tárgyalásokra

2024. május 09. 21:05

Zelenszkij bízik abban is, hogy Grúzia és Fehéroroszország számára is lesznek Európa-napok.

2024. május 09. 21:05

Nyitókép: Gints Ivuskans/AFP

 

Az ukrán államfő az X-en osztotta meg gondolatait az Európa-nap alkalmából. A poszt szerint Ukrajnának további, időben érkező védelmi támogatásra van szüksége, hogy meghiúsítsa Oroszország támadási tervét. Szerinte az Európai Parlament álláspontja továbbra is fontos annak biztosítása érdekében, hogy a védelemmel és a közös erővel kapcsolatos valamennyi európai megállapodásukat a gyakorlatban is végrehajtsák.

Zelenszkij úgy látja, további elvi politikai támogatásra van szükségük mind Ukrajna, mind az egyesült Európa, azaz az Európai Unió egész projektje számára. Egyetlen olyan európai nemzetet sem szabad kihagyni az európai egységből, amely osztja és védi a közös európai értékeket.

Szerinte Ukrajnában minden szükséges feltételt teljesítettek ahhoz, hogy a tárgyalási keretet a korábbi megállapodásnak megfelelően idén júniusban elfogadják, és ténylegesen megkezdődhessenek Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásai.

Az európai egység szempontjából ugyanilyen fontos, hogy a gyakorlatban is dolgozzanak azért, hogy más, az EU-hoz való csatlakozásra érdemes nemzetek is teljesíthessék tagjelölti státuszukat. A balkáni nemzetek és Moldova Európa részei, és Zelenszkij bízik abban is, hogy Grúzia és Fehéroroszország számára is lesznek Európa-napok.

Az Európa-napot Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-i, Európa jövőjéről szóló meghatározó nyilatkozatának emlékére alapította az EU. Ebben a nyilatkozatban Schuman egy olyan új típusú politikai együttműködést vázolt fel, amely megakadályozná az európai nemzetek közötti háborúkat, és ez a nyilatkozat tekinthető az Európai Unió kezdetének.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tavaly döntött arról, hogy Ukrajna is május 9-én ünnepli az Európa-napot, 

eltérve a szovjet hagyományok szerint ezen a napon tartott Győzelem napjától, ami a náci Németország feletti győzelemre emlékezik. Ezt az ünnepet – a nyugati országok példáját követve – Ukrajnában május 8-ra helyezték át.

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­I­g­a­­z­­i n­­­i­m­f­­o­­­m­­­á­­­n­i­­á­k­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Bunyevac1964
2024. május 10. 23:35
Mi van ? Úgy hogy felfüggesztették az Ensz eberjogi egyezményét ? Nálunk meg ugye diktatúra ? Mi más ?
kukasmacska
2024. május 10. 12:31
Szerintem én készen állok egymilliárd Ft átvételére.
letsgobrandon-2
2024. május 10. 09:48
be vót tépve
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!