Borhiány fenyeget minket?

2024. május 02. 18:52

Az extrém időjárási viszonyok miatt 2023-ban globálisan 10 százalékkal, 237,3 millió hektoliterre esett vissza a bortermelés. Több borásznemzet számára ez az év különösen kedvezőtlennek bizonyult, Franciaország kivételével, ahol a termelők 4 százalékos növekedést értek el.

2024. május 02. 18:52
Pósa Tibor

A szerző a Makronóm újságírója.

A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) múlt héten közölte, hogy a szárazság, hőhullámok, tüzek, korai fagyok és áradások okozta esőzések következtében 2023-ban a globális bortermelés 10 százalékkal csökkent, míg a borfogyasztás 3 százalékos visszaesést mutatott. 

Nem örülnének az ókori rómaiak, de a spanyolok sem... 

A világ bortermelői összesen 237 millió hektolitert termeltek, ami 1961 óta a legkisebb mennyiség. Különösen Olaszország (23 százalékkal, 38 millió hektoliterre csökkent) és Spanyolország (21 százalékkal, 28 millióra) szenvedte meg a veszteséget, míg Franciaországban enyhén emelkedett (4 százalékkal, 48 millió hektoliterre), így az utóbbi messze a világ vezető bortermelője.  

Az OIV már novemberi első becslésében is a termelés csökkenésével számolt, de kisebb mértékben, ekkor 241,7 és 246,6 millió hektoliter közé becsülte a leszüretelt szőlőt. Ez a zuhanás az északi és a déli féltekét egyaránt érintő szélsőséges környezeti feltételek közvetlen következménye – mondta újságíróknak John Barker, az OIV igazgatója, akit a francia Les Echos idézett.  

A déli félteke három legnagyobbja, Chile 11, Ausztrália 26, míg Dél-Afrika 10 százalékkal kevesebbet termelt. A betakarítás végéhez közeledve az OIV első becslései szerint ebben a régióban 2024-ben 5 százalékkal vissza fog esni a termelés. 

Kevesebb is fogyott 

Tavaly a fogyasztás is 3 százalékkal, 221 millió hektoliterre, azaz 1996 óta a legalacsonyabb szintre esett vissza, megerősítve a 2018 óta tartó csökkenő tendenciát (csak 2021-ben a Coviddal kapcsolatos főbb korlátozások feloldása miatt volt tapasztalható ugrásszerű emelkedés).  

Ez a tendencia részben az inflációval függ össze, amely növelte az előállítási költségeket, ezáltal egy palack vagy más formában kiszerelt bor árát, miközben csökkentette a fogyasztók vásárlóerejét. A fogyasztás Kínában is erőteljesen visszaesett (25 százalékkal), ami a gazdasági lassulásnak köszönhető.  

„Az alacsonyabb keresletet a demográfiai és életmódbeli változások is befolyásolják – ismerte el John Barker. – Nehéz azonban pontosan meghatározni, hogy a fogyasztás közelmúltbeli csökkenése milyen mértékben tükrözi a piac rövid vagy hosszú távú helyzetét.”.  

Egy főre vetítve a portugálok, a franciák és az olaszok a legnagyobb fogyasztók. 

Egyre drágábbak lesznek a borok 

A Forbes amerikai üzleti magazin mindazonáltal számos pozitívumot emelt ki az adatokból. Először is a termelés és a fogyasztás egyidejű csökkenése lehetővé tette, hogy a piac viszonylag kiegyensúlyozott maradjon a jelentős inflációs nyomás ellenére.  

Néhány ország pedig különösen jól teljesített, például Franciaország és az Egyesült Államok, amelyek tíz év alatt majdnem megduplázták az átlagos exportárat. Ez most az előbbi esetében 9,40, míg az USA-ban 5,50 euró literenként. 

Miközben a borkivitel mennyisége 2010 óta 6 százalékkal csökkent  a legalacsonyabb szintre, kevesebb palack és ömlesztett bor hagyta el Chilét, Dél-Afrikát és Franciaországot. Az OIV jelentése szerint a magasabb, rekordot döntő átlagos exportár, ami literenként 3,62 euróra emelkedett (29 százalékkal több mint 2020-ban) elriaszthatta a vásárlókat. Ezzel egyidejűleg a bor- és csemegeszőlő-termelésre szánt területek is harmadik éve folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak : 2023-ban 0,5 százalékkal, 7,2 millió hektárra estek vissza. Franciaország, Olaszország és Spanyolország, a világ három legnagyobb bortermelője együtt majdnem a világ borának felét szolgáltatják.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Freepik

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cicologus
2024. május 03. 23:12
a tablettát tönkreteszi az idöjárás??
antal-2
2024. május 02. 20:20
Dehogy! 6.4 millió magyar van. A többi cigány, zsidó, arab, nigger. 2030-ra 5 millió sem lesz.
Akitlosz
2024. május 02. 20:10
Minket nem. Hoppá féle alkoholistákat. Nekik meg úgyis mindegy, hogy mi isznak, csak alkohol legyen benne. Nem ragaszkodnak a borhoz.
SzkeptiKUSS
2024. május 02. 19:02
Nyugi! Túltermelés van, hátha még a Kánaáni menyegzőt is "termelésbe" vonják. Árat szeretnének emelni! Ennyi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!