Az előválasztások bajai

2021. október 17. 09:15

Közvélemény-kutatások, amelyek a megrendelők érdekei szerint folynak; adatok, amelyek nem léteznek.

2021. október 17. 09:15
null
Szentpéteri Nagy Richard
168 Óra

„Fegyverek közt hallgatnak a múzsák. Amikor a küzdelem folyik, az elemzés elnémul. A harc közepette nem a nyugodt hang hallatszik messzire, hanem a harci kürtök zaja, a harsonák hangja visszhangzik. Lágyabb ének a békéhez illik, nem a háborúhoz.

A politikai elemzés a béke műfaja. Mégis igényt támasztanak rá a fegyverropogásban. De jaj az olyan szakmának, amelyet csöndes hétköznapokra találtak ki, mégis a hangzavarban akarja megmutatni magát. Abban az órában, melyben a csábításnak enged, táborba áll és állást foglal, dobot perget és íjat feszít, tüzel és lelkesít, elveszti hitelességét, ha volt is neki valaha.

Szégyen arra a politikai elemzésre, amely elfogult és részrehajló, de arra is, amely vak, mint a jog, és nem lát át a szitán, nem veszi észre a fától az erdőt, nem érti a társadalmat, mert valójában vizsgálata tárgyát sem érti. Sem túl közel, sem túl távol nem szabad lenni a tárgyhoz képest. De sem békében, sem harcban nem mondható, hogy a magyar politikaelemzés kellő, és éppen a kellő távolságra lenne a politika művelésétől. Sajnos.

Valósággal befogadhatatlan az a mennyiségű szakmai és etikai norma- és határsértés, amely a politika boszorkánykonyhája körül ácsingózók köréből az utóbbi hetekben a közvéleményre zúdult. Filléres közvélemény-kutatások, amelyek a megrendelők érdekei szerint folynak; adatok, amelyek nem léteznek, vagy nem akként léteznek; kijelentések, amelyek nem kiteljesítik, hanem elfedik a valóságot; megnyilvánulások, amelyek pillanatnyi dicsőséget, és egyben hosszú távú szakmai kárhozatot hoznak gazdáiknak, növelik, és nem csökkentik a bajt, szédítik, és nem tájékoztatják a közvéleményt; elemzők, akik félrebeszélnek, mert vagy semmit sem tudnak, vagy hazudnak. Nem is igen értjük, hogy ezt hogy merik.”

Nyitókép: Előválasztás Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2021. október 17. 18:54
főleg, mikor kiderül, hogy szerelme elesett
states
2021. október 17. 12:19
Na végre egy őszinte hang balról. Tehát az egész előválasztás arra jó a komcsinácik átverjék saját magukat.
MayorAnna
2021. október 17. 11:49
Szentpéteri... - milyen zsidó az, aki még egy szar ipszilonra is sajnálta a pénzt névmagyarosításkor?! (168 tóra)
balbako_
2021. október 17. 10:49
600 ezres választói akarattal épp hogy befértek a parlamentbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!